Drugi dan Programa - Međunarodna razmjena učenika Švedska BiH,
bio je rezerviran za posjetu Parlamentarnoj skupštini BiH. Tokom dvosatnog obilaska u pratnji direktora škole Muamera Muratovića i profesora Adnana Bilajaca naši učenici sa gostima iz Švedske upoznali su se sa radom najvišeg bosanskohercegovačkog zakonodavnog organa i procesima demokratizacije bosanskohercegovačkog društva.

Domaćini njihove posjete bili su: službenik Sektora za odnose s javnošću. zatim gospodin Šemsudin Mehmedović, zastupnik Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, i Kreho Aida, sekretar Zajedničke komisije za ljudska prava. Oni su se zaista potrudili upoznati goste i naše učenike s organizacijom rada i najvažnijim funkcijama PSBiH, zakonodavnim procesom u PSBiH, načinom donošenja odluka na sjednicama domova, sistemom glasanja, ali i druge osnovne informacije o PSBiH, kao i o ustanovljenim i usvojenim ciljevima koji proističu iz težnje za priključenjem BiH evropskim i euroatlantskim integracijama.

Nakon obilaska Parlamenta, u neposrednoj blizini Mosta Suade i Olge (Vrbanja most), profesor Adnan je učenike upoznao sa ratnom romatičnom, ali, nažalost, tragičnom pričom o ljubavi Admire Ismić i Boška Brkića, odnosno, sarajevskih sinonima Romea i Julije.

Zajedničko druženje nastavili su u zbornici naše škole gdje su u ugodnoj atmosferi učenici uživali u razgovoru, obišli učionice, pripremili teme i osmislili planove za naredne dane. Ove trenutke naši učenici iskoristili su kako bi darovali prigodne poklone koji simboliziraju naš grad i običaje.

 

  

 

 

 U 10 sati ispred Katedrale Srca Isusova sa našim gostima otpočeli smo današnje druženje. Današnji domaćini bili su profesorica Nusreta Hrustić i profesor Adnan Bilajac, koji su uz prigodnu igru upoznavanja naših i gostujućih učenika tokom prekrasnog sunčanog proljetnog dana obišli kulturno-historijske znamenitosti glavnog grada. Na putu su im se našle: Katedrala Srca Isusova, Jevrejska sinagoga, Begova džamija, Stara pravoslavna crkva, zatim uže jezgro Baščaršije: Sebilj, Vijećnica, te mjesto atentata austo-ugarskog prijestonasljednika Franca Ferdinanda. 
Učenici su nakon obilaska nastavili zajedničko druženje u mnogobrojnim osunčanim sarajevskim restoranima i kafićima. Ekipu švedskih posjetitelja čine:
Tilde Andersson 
Nora Fält 
Matilda Gunnarsson 
Linus Månsson 
Omari Rehan 
Emma Svensson 
Alexander Tell 
Olivia Stråhle 
Hanna Lindh 
Adel Moheissen 
Josef Klint 
Calle Hedemo 
Viktor Klaar 
Haris Kaharevic

Direktorica i profesori iz Švedske:
Åsa Scharff
Jeanette Wilhelmsson-Vågh
Catarina Månsson
Cecilia Axelsson

Učenici naše škole koji učestvuju u Projektu:
Jamak Dalila, IIE 
Hasović Nedim, IIE 
Selimović Aida, IIE 
Puškar Džemaluddin, IIF 
Timur Dževlan, IIF
Asmir Robović, III H 
Hodžić Edin, IIIH 
Đonlagić Selma, IIIH 
Ibišević Mustafa, IIIF 
Džanković Tarik, IIIF
Nejra Mizdrak, IVF
Gagović Irena, IVE 
Melisa Hodžić, IVE 
Kovačević Vernes, IVŠ 
Brkić Nudžejm, IVŠ 
Avdić Arnel, IVŠ

Našim gostima želimo ugodan boravak u zemlji, a dobra zabava sigurno neće izostati.

 

  

 

 


Glavna tema ovogodišnjeg programa razmjene učenika je "Demokratija, ljudska prava i održivo društvo". Cilj je da svi sudionici upoznaju važnost navedene teme, uspoređujući švedsko i bosanskohercegovačko društvo,
Svi učenici koji će sudjelovati u ovom programu sudjeluju u aktivnostima kroz nastavni plan i program predmeta Demokratija i ljudska prava i Sociologija. Procjenjujemo da će u svakoj projektnoj aktivnosti biti uključeno najmanje 25 učenika iz obje partnerske škole. Aktivnosti se sastoje od organiziranih radionica, debata s različitim temama u okviru programa, studijski posjeta nacionalnom parlamentu, obilasku historijski značajnih građevina u bh. gradovima (Sarajevo, Fojnica, Srebrenica i Mostar), te sudjelovanju u nastavnim aktivnostima škole.