Vrijeme pandemije, kao jedinstveno ljudsko iskustvo,  ljudi su različito doživljavali. Socijalna distanca postala je raširen pojam, a od mladih smo često čuli kako im najviše nedostaju upravo prijatelji. Prijateljstva su važna,,,
Naši prijatelji, partneri i  pomagači su i u to vrijeme mislili na nas. 
Predstavaljamo vam prijatelje koji su sa nama bili od  početka do kraja. Ponudili su odmah svoju nesebičnu pomoc i prioritetno obezbjedili tri notebooka za naše učenike koji su imali problem u pristupu online nastavi. Neopisiva je sreća bila na licima tih učenika.

Mlade volonterke i projektna koordinatorica Melvisa Miskin iz Udruženja za prevenciju NARKO-NE u saradnji sa pedagogicom škole Karapuš Samirom su pokrenuli i online radionice za učenike. Radionice  su imale za cilj da skrenu pricu o pandemiji,  edukativnim i  kreativnim sadržajima koji nisu direktno vezani za njihove školske obaveze. U toku dva mjeseca online druzenja smo se smijali, pjevali, svirali, ali pokazali i zavidno znanje u kvizu. Koordinatorica i volonterke su uvijek bile tu za nas, za podršku, razgovor, savjet, pomoć,  za druženje...za što prijatelji i jesu u našem životu. I konačno smo dočekali  da se vidimo, da svoje utiske prenesemo u realni svijet, jer smo mnogo puta pričali o ovom danu. Najaktivniji na radionici su dobili poklone-školske ruksake, a to su učenica Naida Peljto i  učenik Harun Tanović.
Ali  najvažnije,  nekad nije nužno reći ljudima da nam nedostaju, nisu važne ni materijalne stvari,  važno je znati da smo tu jedni za druge!
 ''Jer čovjek samo srcem dobro vidi. Suština se očima ne da sagledati '' poruka je Malog Princa koju bi svi trebali da osjetimo! Suština života je često nevidljiva i nekada je teško razumjeti je. Ona je poput ''okeana nevidljivog blaga'' koji nosimo u sebi. Iako nam vrijeme u kome živimo nameće neke nove vrijednosti i prioritete, to nije razlog da ne sačuvamo provjerene vrijednosti čovječanstva: humanost, empatiju i dobrotu kao univerzalnu ljudsku vrlinu.
Kada pomažemo drugima ( a time i sebi) osjetićemo sreću i neprocjenjivu radost darovanja. A naša stvarna bogatstva su prijatelji. I trebas ih čuvati.
Ali da bio imao prijatelja trebaš i sam biti prijatelj. 
Zato želimo što skorije susrete i druženja sa našim provjerenim prijateljima.


Hvala NARKO-NE!