Udruženje građana “Ruke” u saradnji sa Američkom ambasadom u BiH provodi projekat “Eko izazov – učinimo svoju zemlju još ljepšom”. Projekt je pokrenut povodom obilježavanja 25. godišnjice mira u Bosni i Hercegovini, a njegov cilj je da angažuje 25 000 volontera iz cijele zemlje koji će se aktivno uključiti u rješavanje ekoloških problema, zaštite okoliša i pronalaženja rješenja za uređenje okoliša.

Tokom vanredne situacije u našoj zemlji uzrokovane pojavom virusa COVID-19, aktivnosti pomenutog projekta su se nastavile kroz učešće aktivnih učenika u dijelu eko-izazova iz svojih domova.
5. aprila 2020. godine, objavljen je konkurs za aktivne učenike koji su imali zadatak snimiti  eko-video u kojem će pokazati svoju ekološki prihvatljivu praksu u kući/stanu, reći neke nove ideje i dobre primjere iz svoje škole, okoline i poslati ekološku poruku za sve druge. Takmičenje za učesnike snimanja eko-videa je imalo svoje propozicije, savjete, uslove i rok prijave preko  WeTransfera na email This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. sa opisom “Eko kućni video”.
Učenik I razreda naše škole Mahir Kadrić, smjer tapetar, prijavio se na takmičenje i bio  dio eko-izazova, snimivši eko-video sa porukom, uz mentorstvo profesorice Maide Haskić. 
Svi videosnimci koji su ispunjavali propozicije bili su objavljeni na facebook stranici “Eko izazov učinimo svoju zemlju još ljepšom”. Takmičenje je bilo otvoreno za sve stanovnike na prostoru Bosne i Hercegvine.
Eko-video je imao veliku podršku u vidu lajkova, te je isti i nagrađen. Učenik Mahir i njegova profesorica Maida dobili su prigodne nagrade i eko-pločicu za vrata sa natpisom “Eko-porodica”. 
Čestitamo i zahvaljujemo se našem timu za eko-izazov. Još jednom smo pokazali ekološku osviještenost, rad i kreativnost koju uvijek drugi prepoznaju.